Vélemény Csernus Imre életrajzi könyvéről

Csernus Imre lelepleződik: vélemény az új életrajzi könyvéről

2018. július 15. - Tamás75

Az ordibálós pszichiáter közelmúltban megjelent életrajzi könyvét, a Harcost várakozva veszi az ember a kezébe.  Csernus Imre korábbi könyveiben, előadásain olyan emberi gyengeségeket ostoroz kíméletlenül mint a félelmeink, élethazugságaink, bátortalanságunk, megalkuvásaink, töketlen férfiasságunk vagy épp maszkulin nőiességünk. Titkon azt reméli az ember a könyv kézbevételekor, hogy bepillantást nyerhet a szerző világába, aki hitelesen képviseli saját életében az általa hirdetetteket: legyőzte saját gyengeségeit, magas önismerettel rendelkező tökös férfiként, boldogan, jól működő párkapcsolatban éli életét. Akik ezt gondolják csalódni fognak.

Csernus életrajzi könyve fájóan felületes és sekélyes egy olyan szakembertől, aki a médiában hol sztárpszichiáterként, hol az ország kedvenc lélekgyógyászaként  szerepel. A könyvben Csernus végigvezeti részletekbe menően az olvasót életútján, bepillantást nyerhetünk drogos múltjába, stiklijeibe, szenvedéseibe, kudarcaiba és sikereibe is. Rengeteg információt tudunk meg róla számos drámai elem között, de mélyebb következtetések levonására, élettörténések lélektani összekötésére, ok-okozati összefüggések bemutatására már nem futotta. 

Terjedelmesen foglalkozik pl. saját herionos múltjával, amiből elsősorban szenvedéseit, drámai élethelyzetét emeli ki. Adós maradt annak feltárásával milyen lelki okok vezettek a kemény droghoz meneküléséhez. Vázlatos, felületes utalásokat tesz az előzményekkel kapcsolatban: zűrös körülmények között szakított barátnőjével, de közben megismerkedett egy másik lánnyal is aki durván kibabrált vele. De nem haragudott rá, mert tudta, hogy saját maga volt a hunyó. (?!) Ki akart szakadni a csalódottságból, változatosságra volt szüksége, és hozzácsapódott néhány sráchoz. (?!) A részleteket viszont már nem bontja ki. Nem kell kandidátusi fokozat pszichológiából, hogy valaki lássa, itt alapvető kötődési problémák, szülőkkel való kötődési nehézségek húzódhatnak a mélyben, de ezeket már nem fejti ki.

Első és második házasságának kudarcához vezető okait is szinte tőmondatokban letudja. Első felesége nem hozzá az emberhez, hanem a fehér köpenyes orvoshoz ment hozzá szülei szerint. Kudarcának okait abban látja, hogy nem tudott rá felnézni a felesége. Második feleségével fél év után költöztek össze, aki később belévágta a kést, de magát is hibásnak érzi az agresszióért. Harmadik feleségéről és házasságáról pedig semmit nem ír könyvében. A sorokban végig érződik egy szenvedéllyel átszőtt szenvedés, egy felszínen is megjelenő agresszió, de lüktet egyfajta sietség amivel gyorsan túl akar lépni ezeken, elfelejteni őket. 

Nem tudjuk meg a könyvből, hogy negyedik házassága ellenére miért nem született eddig gyermeke, ami szintén érdekes lenne önismereti szempontból. Csernus szerint a gyerekvállalás fontos és felelősségteljes dolog, és eddig ő magával volt elfoglalva elsősorban. Egy mondás szerint akinek negyven éves kora felett nincs gyereke, annak vagy rendkívül magas az önismerete vagy semennyi nincs. Kár, hogy ezt sem tudjuk meg a könyvből, a szerzőre melyik igaz.

Pályafutásának orvosszakmai oldaláról is sokat olvashatunk a könyben, de kézzelfogható eredményeit, sikereit nem tudjuk meg. Elhíresült ingerelárasztásos (nyílt konfrontatív) módszerének hatékonyságára sem kapunk választ. Annyit megtudunk, hogy egy női páciensével sokáig foglalkozott aki képtelen volt lefogyni, majd amikor ráordibált, hogy hatalmas a feneke, az hirtelen lefogyott 15 kilót. Érdekes lett volna olvasni róla meg tudta e tartani a súlyát például a hölgy hosszabb távon is. Drogosokról sok szót ejt a könyvében Csernus akik szerinte a társadalom cápái, és akinek a visszaesési aránya 95 százalékos is lehet.

A könyvben rengeteg információt kaphatunk a szerző életéről, gondolatvilágáról de hemzsegnek benne a leegyszerűsítések, általánosítások, címkézések amit egy friss diplomás pszichológus is kerülni szokott már. Előadásai, könyvei mint ő maga írja, a  nagyközönségnek szólnak, nem egy szofisztikált rétegnek, ennek megfelelően érdemes forgatni a könyvet. A köztudatban élő Csernusdoki egy médiatermék, aki reakciót hivatott kiváltani az emberekből, és nem utolsó sorban egy jó üzletember. Csernus Imre az ember pedig nem sokban különbözik bármelyikünktől: esendő, tele vakfoltokkal saját életére vonatkozóan. 

A bejegyzés trackback címe:

https://a-harcos-velemeny.blog.hu/api/trackback/id/tr8014114167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TCrown 2018.07.16. 03:55:28

Valaki nagyon utálhatja Csernus doktort az Indexnél...

Burgermeister 2018.07.16. 06:36:00

Sarlatán a faszi, kiváncsiságból egyszer elmentem egy előadására. Annyi trágárságot, ocsmányságot, alázást amit ott csinált. Felhivott egy önkéntes férfit es ugy alázta hogy ott megsemmisült a faszi. Nem hiába volt a Lipoton.

bontottcsirke 2018.07.16. 06:39:43

Aki nem vette észre az elején, hogy az egész faszi egy hoax, az nagyon buta lehet.

Bisi 2018.07.16. 07:01:21

Mondjuk nem vall hatalmas bátorságra bebújni egy tamas75 nick mögé, és fikázni Csernust. Még akkor is, ha van a leírtakban igazság. Attól, hogy valakinek nem úgy alakul az élete,még lehetne jó szakember. Én is voltam előadásán és látszik, hogy van tudás Csernusban, csak sokszor elviszi a "show" az egészet egy rossz irányba. Amikor nem arra figyelsz, hogy mit mond, hanem arra, ahogy mondja. Pár éve, amikor a női vízilabdásokkal dolgozott, én nem láttam rajtuk észrevehető mentális megerősödést. Nekem Almási Kitti a kedvencem, az ő személyisége sokkal közelebb áll hozzám.

nemtudhatodteaztedeslanyom 2018.07.16. 07:34:22

Valoban: ami kimaradt a konyvbol - ott van a lenyeg...

croc 2018.07.16. 07:48:50

Ha jól értem, ez egy önéletrajzi könyv- azaz nemcsak a Csernus, hanem az ő szűkebb-tágabb környezete magánügyeivel foglalkozik.
Szerintem nem reális elvárni, hogy minden apró részletet teregessen ki, főleg olyan dolgokban, ami a családtagjait, szüleit, exeit stb. közvetlenül érinti.
Ennyit hagyjatok már meg neki, hogy magánéleti ügyekben csak arról beszéljen, amiről ő akar, ennyi mindenkinek jár szerintem :)

haXXXor 2018.07.16. 07:49:21

@TCrown: Egerben van boraszata ami gondolom egyenlo a NER-el, szoval ja :D

mojszipupi 2018.07.16. 09:36:29

Csernus tökéletesen ismerte fel hogy ha másokra mondja azokat a dolgokat amiket ő maga él meg abból meg lehet élni. Ma ott tartunk hogy egy alkoholista depresszióst ünnepel a köznép, aki dilettánsabbnál dilettánsabb megnyilvánulásokat mond pl tinédzser füves gyerekekre, miközben ő maga minden nap keményen iszik. Pont ugyan az sikertelen drogos senki ma is mint aki volt világ életében. Egy ilyen ember ne könyvet írjon, hanem vonuljon be a pszichiátriára és maradjon mélyen csendben, és ne fenyegesen és tiporjon le fiatalokat, akik esetleg néha füveznek. A heroinból nem lehet kijönni, aki durván függő volt annak már teljesen módosult a tudata, egy ilyen ember a társadalom szemete és semmi jogalapja nincs másokat, akik töredékét sem tették meg mint ő, olyan stílusban fikázni és oktatni mint ahogy ő teszi. Maradjon csak a nap meg a napi piálásnál a boros pincéjében és maradjon csendben, többet érne

CsakEgysrác 2018.07.16. 09:48:29

Megnézném hány napig maradna valaki normalis, ha olyan pozicioban lenne, mint ami ö volt a Lipoton. Ott voltak igazi skizofrenek, ez csak egy pelda. Homokvarkent torne össze az emberek 90% -a ilyen helyen.

CleanYourRoom 2018.07.16. 10:11:24

Anno egyszer mintha Puzsér mondta volna Csernusról, hogy olyan, mint egy egytrükkös póni: egyetlen módszert ismer, a páciens porba tiprását, legyalázását, önbecsülésének és személyiségének módszeres lerombolását, ami pl. olyan súlyos esetekben, mint a heroinistáké, működhet, mivel nekik ténylegesen arra van szükségük, hogy személyiségüket újjáépítsék az alapoktól, de mindenki másnál, aki nem ilyen szintű problémákkal küzd, a módszer kontraproduktív és káros, de Csernus ezt erőlteti, ha kell, ha nem, mert saját magánál bevált és csak ezt ismeri.
Ha már mindenáron pszichológus példaképet keres az ember, Csernus tényleg nem jó választás, Jordan Peterson nekem személyében és módszerében is ezerszer szimpatikusabb.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.16. 10:28:01

Csernus egy agyonhájpolt sarlatán, @CleanYourRoom: és @mojszipupi: elmondták róla a lényeget. Még azt is erősen kétlem, hogy lejött az alkoholról és a drogokról. A magánélte romokban, házasságai szintén, miről is beszélünk akkor? És főként: miről akarja ő kioktatni az embereket?

A könyvével meg csak még egy bőrt lehúz a rókáról.

Szalay Miklós 2018.07.16. 10:28:28

Vannak ezek a könyvei a férfiakról és nőkről. Én megpróbálkoztam velük, de olyan, mint amikor valaki leül, és anélkül, hogy átgondolná, nyomja ki magából, ami eszébe jut. Aki akar egy jóval összeszedettebb, és tömör összefoglalót a témáról, az inkább ezt nézze meg:

egyvilag.hu/temakep/052.shtml

Jega 2018.07.16. 11:36:50

@Burgermeister: Pontosan, ő egy magamutogató sarlatán.

paveway 2018.07.16. 11:57:54

Egyszer beszélgettem vele, semmi különleges nincs benne, csak a begyakorolt kliséket tolta ezerrel.

sakkosfx 2018.07.16. 12:38:07

Bármilyen ideg gyógyász ragad rájuk a páciensek hülyeségéből! Egyszer látogatóba voltam egy ideg osztályon és láttam ahogy az orvos feje rángatózott és a szemével is érdekes dolgokat csinált! Ha egy ápoltat hoznak be fehér köpenyben sztatoszkópal a nyakán Képtelenség meg külömböztetni őket! El is röhögtem magam a dokit látván! Úgy, hogy ne bántsuk őket megvan a saját bajuk nekik is! Csak azt szeretném tudni, bárkinek is, hogy jut eszébe ezt a pályát választani!

Ferenc Laszlo. 2018.07.16. 12:51:43

A szakmában úgy tartják, hogy Csernus bármikor, bárkit képes szétszedni.
De összerakni nem tud.
Mert nem ért hozzá és nem tanulta.
Mindenki a saját felelősségére fizeti vagy fizette az huszonöt - ötvenezres óradíját.

Okana 2018.07.16. 13:04:39

A tudomány misztikuma, "ismeretlensége", egy vízvezetékszerelő naív rácsodálkozása a fehérköpenyból áradó felsőbbségre.Tragikumikus az egész. 7 milliárd ember 7 milliárd világ, beállítottság, érzet,reagáció s választás. Ki tudja kezelni a másik bajait, amikor nincs egyenértékű, tartalmú, és minőségű megoldás? Csak individuális receptek lehetnek, fogások,mondatok, terápiák. DE kinek van erre energiája? Általánosítások,demagógiák, sablonok, és az egyetemeken tanult betokosodott rutinkezelések szisztematikája. ISMERD MEG ÖNMAGAD! Utána már nem lesz nehéz megoldásokat találni a problémáidra.INGYEN!! Önértékelés, önkritika, akarat és változni tudás minimális képessége. Utána: Győztél. Csernusok nélkűl is. Tiszteletem mindenkinek.

Burgermeister 2018.07.16. 13:17:51

@Bisi: nekem meg Hevesi Kriszta. :)

a távoli rokon 2018.07.16. 13:37:10

@Okana: nagyrészt osztom a véleményed. Magam sosem kértem mások segítségét, de tapasztalataim szerint létezhet olyan beszűkült vagy egyszerűen abnormális tudatállapot. - most attól tekintsünk el, hogy mi vezet idáig - amiben képtelen az ember egyedül felismerni , vagy kezelni a problémáit. Azt hiszem erre szokták mondani, hogy betemetik az embert a problémái, hegyekké nőnek a terhei, vergődik saját vermében, ahonnan kimászni egyedül már nem képes. Abban biztos vagyok, hogy ilyen helyzetből hatékonyan csak olyasvalaki segítHET kimászni, aki _pontosan és mélységében _ ismeri a rászoruló helyzetét, életkörülményeit, múltját.

Okana 2018.07.16. 13:48:22

@a távoli rokon: Touche! Barátom Touche! Igazad van.Vannak helyzetek, állapotok, körülmények amikor SEGÍTENI KELL!!!! DE! Nem a futószalagon, "zsebre éhes" pszichológusok egyetemen tanult kántálásaival.-"Az Ön talamusza, hipofízise, homloki lebenye.Frusztrációktól hemzsegő patalogikus bigyói%" Hanem: Uram segítek, elmondom mit kell tennie, milyen körűlmények között, milyen rendzsereséggel.DE ingyen. Higgyen bennem de legfőképpen önmagában. Nem kell bárányvér, pipaszutyok, bagoly köpet, varázspálca. Türelem, idő, és végtelen szeretettől átitatott sgíteni akarás!!Ámen

dr. mesterséges színezék 2018.07.16. 14:02:49

@Szalay Miklós: Mosmémondod? Akit elhagy a zasszony, annak csak tudnia kell, hogy milyen egy kiteljesedett nő és milyen nem A férfi.

várom a levelet 2018.07.16. 14:59:47

@sakkosfx: hogy lehet a pszichiátert megkülönböztetni a betegről?az asztal annak az oldalánál ül,ahol a fiók van.